Založ si blog

Je nádejou slovenskej spoločnosti Boris Kollár a jeho hnutie? ? ?

Borisa Kollára, multimilionára a známeho otecka deviatich detí, ktoré má s ôsmimi ženami a pravidelne účinkujúceho v markizáckej showbiznisovej relácie Smotánka pozná na Slovensku asi každý.

Prednedávnom tento zbohatlík po dlhšom čase rozvíril hladiny nie slovenskej smotánky, ale rovno hladiny slovenskej politiky, keď sa rozhodol vstúpiť do predvolebného súboja v nadchádzajúcich parlamentných voľbách na Slovensku so svojou politickou stranou Sme rodina – Boris Kollár, ktorej názov provokatívne naráža na jeho mnohopočetné potomstvo. Zároveň do názvu strany zahrnul aj vlastné meno, aby žiaden volič nezabudol, za ktorú politickú stranu kandiduje.

Prvé podnikateľské zisky s podsvetím

Podnikať tento úspešný biznismen začal podľa vlastných slov na sklonku komunistického režimu v domácom Československu, čo je dosť čudné, keďže vtedy bolo podnikanie zakázané pod hrozbu spáchania trestného činu príživníctva s hornou sadzbou trestu tri roky. Jeho prvé väčšie podnikateľské úspechy sa však po Nežnej revolúcií spájajú s menami dnes už zosnulými bossmi bratislavského podsvetia Petrom Steinhűbelom a Romanom Deákom. Začiatkom 90. rokov kúpil viacero lyžiarskych vlekov na Slovensku a budovu Športhotelu. V roku 1999 sa stal majiteľom Fun Radia. Vlastní viacero súkromných lietadiel a víl na americkej pôde, z toho dve na Floride.

Najprv liberál

O vstup do parlamentnej politiky sa pokúšal už v roku 2010 na siedmom mieste kandidátnej listiny liberálneho subjektu Únia – Strana pre Slovensko, ktorá vznikla spojením troch strán –  Slobodné fórum, Občianski kandidáti a Liga – Občiansko liberálna strana.

A teraz konzervatívec

Najnovšie sa Boris Kollár pokúša o politický comeback ako konzervatívec vo svojej vlastnej politickej strane. Napokon už dlhšiu dobu na sociálnych sieťach a diskusných fórach kritizoval Európsku úniu pre jej prístup k utečeneckej kríze, preto jeho vstup do politiky nie je až tak prekvapivý. Zároveň sa povráva o jeho finančných problémoch spojenými so slabými zimnými sezónami na jeho lyžiarskych vlekoch a klesajúcou počúvanosťou jeho rádia, keď bol dokonca nútený ponúknuť na predaj jednu zo svojich luxusných víl na Floride. A práve nie strach o Slovensko v spojitosti s migračnou krízou a vládou oligarchie musí byť ten ozajstný dôvod na opätovný vstup do politiky, ale môžu byť za ním práve jeho osobné finančné problémy.

Zbierať podpisy na založenie strany nemusel

Jeho strana vznikla za prapodivných okolností, pretože Boris Kollár nezaložil stranu poctivým  zozbieraním 10 000 podpisov slovenských občanov nutných na registráciu jeho strany, ale prevedením najprv rusínskej strany Náš kraj cez jedného z organizátorov „antigorilých“ protestov Petra Pčolinského  pred štyrmi rokmi na seba údajne úplne zadarmo. Po proteste členskej základni strany Náš kraj voči takémuto konaniu, keď bez ich vedomia ovládli stranu ľudia, o ktorých predtým počuli len z médií, sa Boris Kollár rozhodol stranu vrátiť pôvodnému štatutárovi Milanovi Mňahončákovi a starej členskej základni.

Pomoc podal kamarát

Pomocnú ruku pri zakladaní strany mu napokon podal starý priateľ Peter Marček, ktorý bol predsedom a zároveň jediným členom Strany občanov Slovenska, ktorú Kollár preregistroval na seba a pozmenil jej názov na už spomínaný Sme Rodina – Boris Kollár. Napokon toto prevedenie strany ako vidieť úplne zadarmo nebolo, keďže jej bývalý predseda Peter Marček kandiduje zo štvrtého miesta Kollárovej strany v tohtoročných parlamentných voľbách.

Kandidátka so zaujímavými menami

Lídrom kandidátky tejto strany pre nadchádzajúce voľby do NR SR je samozrejme Boris Kollár. Na druhom mieste kandiduje Milan Krajniak, niekdajší blízky spolupracovník predsedu strany NOVA Daniela Lipšica, v ktorej bol predsedom konzervatívnej frakcie a z ktorej neskoršie vystúpil. Tretie miesto sa ušlo markizáckej exmoderátorke Martine Šimkovičovej, ktorú zamestnávateľ prepustil potom, čo na svojom facebookovom profile zdieľala internetové odkazy na xenofóbne a neznášanlivé články o utečencoch. Na štvrtej priečke sa nachádza už spomenutý expredseda SOS Peter Marček, ktorý svoju stranu posunul Borisovi Kollárovi. Piate miesto patrí bývalej milenke a matke jedného z Kollárových detí Petre Krištúfkovej, ktorá bola v minulosti trestne stíhaná za podvod a porušovanie práv pri správe cudzieho majetku. Šieste miesto získal Peter Pčolinský, jeden z organizátorov protestov spred štyroch rokov, ktoré boli reakciou na zverejnenie údajného spisu SIS „Gorila“ pojednávajúcej o korupcii v slovenskej politike. Povrávalo sa o ňom, že je trojským koňom vtedajšieho ministra vnútra a podpredsedu KDH Daniela Lipšica v organizačnom tíme „antigorilých“ protestov.  Neskoršie vstúpil do Lipšicovej Novy, aby potom spoločne s Milanom Krajniakom ohlásili založenie vlastného politického subjektu Hnutie 300. Za povšimnutie stojí aj 16. miesto pre Oskara Dobrovodského, verejnosti známeho s problémami s neprispôsobivými susedmi. V minulosti organizoval pochody za slušný život spoločne s ľuďmi z neofašistického občianskeho združenia  Slovenská pospolitosť a Ľudovej strany – Naše Slovensko extrémistu Mariana Kotlebu. V roku 2013 kandidoval za predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a bol úspešne zvolený za poslanca do zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. V obidvoch prípadoch ho nominovala strana Národ a spravodlivosť nacionalistickej političky Anny Belousovovej. Napriek tomu, že je poslancom už vyše dvoch rokov  o jeho bližších poslaneckých aktivitách sa toho veľa nevie. O priazeň voličov sa za Kollárovu stranu uchádza aj starosta obce Píla Radovan Mičunek. O poslanecké miesto sa tiež bije Regan Belovič, plastický chirurg a neúspešný kandidát na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja za stranu 7 statočných Regionálna strana Slovenska.

Facebookový funclub jedného človeka

Na sociálnej sieti Facebook má hnutie Sme rodina aj vlastnú stránku.  Návštevník spomínanej stránky môže nadobudnúť dojem, že celé toto hnutie je len o Borisovi Kollárovi, a to z veľmi jednoduchého dôvodu, všetky statusy na tomto portáli patria najmä jeho predsedovi, ktorý sa familiárne dáva oslovovať len ako Boris, zároveň je takmer na všetkých fotografiách a videách. Na tejto sociálnej sieti sú zachytené aj filantropické aktivity a stretnutia Kollára s občanmi. Predsa tento milionár si už asi dávno uvedomil, že dobrá spoločenská povesť je viac ako akékoľvek milióny.

Podľa facebookovej stránky tohto hnutia sa zdá, akoby tento subjekt nemal ďalších 149 kandidátov do parlamentu, žiadnych sympatizantov a voličov. Spomenutá situácia vyznie o to paradoxnejšie, že sám Kollár sa chváli, že má 7 000 aktívnych sympatizantov. Zrejme ich však skrýva pred verejnosťou, keďže profil tohto hnutia na Facebooku ich takmer vôbec nezobrazuje a ani o nich veľmi neinformuje.

Kult osobnosti pokračuje

Na oficiálnej stránke hnutia by ste darmo hľadali stanovy alebo regionálne štruktúry či podpredsedov tohto politického subjektu. Spomenutá webstránka pôsobí podobným dojmom  ako profil hnutia na Facebooku. Zas to vyzerá tak, že je to celé len o Borisovi Kollárovi a o tom, ako nás chce chrániť pre vonkajším a vnútorným nebezpečenstvom. Tým vonkajším nebezpečenstvom pre Slovensko majú byť moslimovia a utečenci napriek tomu, že na Slovensku máme len malú moslimskú komunitu – zhruba 5 000 moslimov v 5-          -miliónovej krajine, ktorá nemá u nás ani len registrovanú žiadnu oficiálnu cirkev a ktorá si tu pokojne spolunažíva a rešpektuje hodnoty väčšinovej spoločnosti. Podobné je to aj s utečencami, ktorí sem zväčša len omylom zablúdia a ich cieľovými krajinami sú drvivej väčšine západoeurópske štáty. Napríklad minulý rok u nás požiadalo o azyl len 169 utečencov, najmenej od roku 1994. Ale ani to Kollárovi nebráni tvrdiť, že sme ohrození moslimskou inváziou.

Program za veľa nestojí

Rozoberme si o niečo podrobnejšie predvolebný program tohto politického hnutia. Program Kollárovho subjektu je mimoriadne stručný. Má len jednu stranu s deviatimi bodmi a zostaviť ho nezabralo Kollárovi zrejme viac ako jednu hodinu. Popri niekoľkých programových bodoch, o ktorých sa dá diskutovať, sú tam aj politické tézy, ktoré môžeme považovať za úplne neprijateľné. Medzi ne sa zaraďuje zvýšenie výdavkov na slovenskú armádu a zbrojenie z dôvodu nelegálnej migrácie a ochrany pred vojenským ohrozením zo zahraničia, a to aj napriek tomu, že nelegálna migrácia je na Slovensku zanedbateľná  a žiadne vojenské ohrozenie Slovensku nehrozí. Jedným z ďalších „úletov“ tohto hnutia je výstavba plotov na hraniciach na zvýšenie bezpečnosti Slovenska, podobnými tým za komunizmu, a to aj napriek tomu, ako bolo spomenuté, že našu krajinu nič a nikto neohrozuje.

Úroky za dlžníkov máme splácať všetci

Za úplnú absurditu sa dá považovať exekučná amnestia, podľa ktorej by dlžníci splatili len istinu dlhu a úroky by za nich zo štátneho rozpočtu splatili v podstate všetci obyvatelia na Slovensku, ktorí odvádzajú dane, čo by znamenalo menej peňazí napríklad na úkor slovenského zdravotníctva a školstva a tým pádom potrestanie obyčajných ľudí, ktorí nebudú môcť požívať lepšiu kvalitu verejných služieb len kvôli niečej nezodpovednosti zadlžiť sa „až po uši“. Politický subjekt Sme rodina toto opatrenie presadzuje napriek tomu, že boli v minulom roku prijaté viaceré legislatívne opatrenia zamedzujúce úžerníckym praktikám nebankoviek ich licencovaním a kontrolu Národnou bankou Slovenska, zákazom poskytovať úver „na ruku“, neumožnením strhávania poplatkov cez tretie osoby za sprostredkovanie úveru či nedovolením vystavovania zmeniek dlžníkmi v prospech nebankových subjektov. Napokon už aj v minulosti slovenské súdy rozhodli, že úžernícke úroky voči dlžníkom sú v rozpore s dobrými mravmi a súdy ich vyhlásili za neplatné a neúčinné v prospech dlžníkov, ktorí ich potom nemuseli splácať.

Nejasné financovanie

Ak si celkovo zhrnieme Kollárovo hnutie, tak je výrazne islamofóbne a xenofóbne ladené kopírujúce populistické nálady v spoločnosti s budovaním kultu osobnosti jeho predsedu, bez akýchkoľvek straníckych štruktúr, a to s jediným členom – predsedom tohto politického zoskupenia a  bez jeho jasného financovania (Nestačí vidieť, že všetko zacvaká šéf hnutia. Pri úplnej transparentnosti má byť verejne dostupná výška použitých finančných prostriedkov hnutia na každý jeden účel v predvolebnej kampani). Ako všetci môžeme vidieť, Boris Kollár a jeho hnutie je len slepou nádejou slovenskej spoločnosti, že s ním dosiahne spravodlivejšie Slovensko s dôstojnou životnou úrovňou pre každého slušného človeka.

Prečo voliť Husára

06.04.2016

V sobotňajších voľbách o post primátora mesta Zlaté Moravce sa o Vašu dôveru uchádza PaedDr. Dušan Husár, riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Zlatých Moravciach a nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý kandiduje pod volebným číslom 3. Do volebného súboja o túto verejnú funkciu ho nominovala ako nestraníka najväčšia politická strana na [...]

Prečo voliť primátora

04.04.2016

Už túto sobotu Zlatomoravčania pristúpia po necelých dvoch rokoch k novej voľbe primátora svojho mesta potom, čo v tejto funkcii po odsudzujúcom právoplatnom rozsudku skončila Serafína Ostrihoňová. Doplňujúce voľby na primátorsky post mesta Zlaté Moravce sa budú konať v čase od 7:00 do 20:00. Volieb sa môžu zúčastniť všetci obyvatelia mesta po dovŕšení 18. roku [...]

Kotlebova strana každým dňom ukazuje, čím v skutočnosti je

23.03.2016

Od volieb prešli len dva týždne a za tento krátky čas sa o politickom nováčikovi v parlamente Ľudovej strane – Naše Slovensko hovorilo a napísalo viac ako o samotnom víťazovi volieb. Za vysoký mediálny záujem môže z časti extrémistická ideológia tejto strany a v neposlednom rade aj spoločenské výčiny predstaviteľov tohto zoskupenia. Hneď v úvode si objasnime [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

ivanihnacak

Najpodivuhodnejšie na budúcnosti je predstava, že našu dobu budú nazývať staré zlaté časy. Ernest Miller Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 105382x
Priemerná čítanosť článkov: 5269x

Autor blogu

Kategórie