Založ si blog

Je SMER sedliackou stranou ? ? ?

Kritici najväčšej politickej strany na Slovensku SMERu- sociálnej demokracie ju radi kritizujú, že každé jej jedno opatrenie, ktoré urobí v prospech občanov SR, zaváňa len predvolebnou korupciou voličov, že súčasťou každého jej jedného politického vyhlásenia je len obyčajný populizmus, že sa vezie na spoločenskej vlne neznášanlivosti a nenávisti namierenej voči imigrantom, že nie je žiadnou skutočnou  alebo je len rustikálnou (rozumej sedliackou) sociálnou demokraciou, že nemá žiaden poriadny predvolebný program.

Všetko sú to však výmysly. Prosociálne opatrenia SMER-SD presadzoval nielen niekoľko týždňov pred parlamentnými voľbami, ale už aj krátko po voľbách. Svedčí o tom napr. každoročné zvyšovanie minimálnej mzdy alebo posilnenie pracovnoprávneho postavenia zamestnanca v Zákonníku práce len niekoľko mesiacov po prijatí programového vyhlásenia vlády.

Dôležité je podotknúť, že politické vyhlásenia, ktoré zdôrazňujú, že aktívna politika má myslieť na tie najslabšie sociálne skupiny, akými nepochybne sú dôchodcovia, invalidi či mladí ľudia, že štát je tu pre ľudí, nie sú len prázdnym vábením voličov a populistickými frázami, ale základom politickej filozofie jedinej sociálnodemokratickej strany na Slovensku.

Napriek tomu vedeniu najväčšej slovenskej strany jej hodnotové zameranie nesmeruje k tomu, aby si nasadilo ideologické klapky na oči a v altruistickej zaslepenosti by vlastnú krajinu a jej obyvateľov videlo ako záchrancu a spasiteľa, ktorý má pomôcť miliónom utečencov z celého sveta utekajúcich pre vojnou, politickým prenasledovaním, chudobou a klimatickými zmenami do Európy tým, že by vlastnú krajinu „zaplavilo“ stovkami tisíc utečencov a z vlastných občanov by urobilo cudzincov vo svojej domovine, keďže si dobre uvedomuje, že taký malý a chudobný štát nedokáže pomôcť všetkým ľuďom z celého sveta, ale len niektorým jednotlivcom, ktorí to s usadením na Slovensku myslia úprimne vážne a pričom sa chcú podieľať na vytváraní spoločenských hodnôt v našej krajine a nielen si užívať plody slovenskej spoločnosti, ktoré vyprodukoval niekto iní.

Treba podotknúť, že SMER-SD sa nielenže hlási k hodnotovému systému sociálnej demokracie, ale táto stredoľavicová strana ňou aj je. Svedčí o tom množstvo sociálnych opatrení, ktoré za štyri roky vlády toto politické zoskupenie presadilo. Stačí sa len pozrieť na prvý a druhý sociálny balíček.

Zároveň to nie je žiadna rustikálna – sedliacka sociálna demokracia, ako ju niektorí ľavicoví liberáli zo Západu vnímajú.  Za všetko o tom hovorí, seriózny politický program tohto politického subjektu, spoločenský takt jej predstaviteľov bez akéhokoľvek politického vulgarizmu a primitivizmu či zrelosť politických postojov a reprezentatívne vystupovanie jej predstaviteľov.

Ak si to zhrnieme, SMER-SD nie je ničím iným len štandardnou politickou stranou so štandardným politickým programom. Z politologického hľadiska ju môžeme definovať ako modernú občiansku demokratickú stranu ľavicového stredu.

Prečo voliť Husára

06.04.2016

V sobotňajších voľbách o post primátora mesta Zlaté Moravce sa o Vašu dôveru uchádza PaedDr. Dušan Husár, riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Zlatých Moravciach a nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý kandiduje pod volebným číslom 3. Do volebného súboja o túto verejnú funkciu ho nominovala ako nestraníka najväčšia politická strana na [...]

Prečo voliť primátora

04.04.2016

Už túto sobotu Zlatomoravčania pristúpia po necelých dvoch rokoch k novej voľbe primátora svojho mesta potom, čo v tejto funkcii po odsudzujúcom právoplatnom rozsudku skončila Serafína Ostrihoňová. Doplňujúce voľby na primátorsky post mesta Zlaté Moravce sa budú konať v čase od 7:00 do 20:00. Volieb sa môžu zúčastniť všetci obyvatelia mesta po dovŕšení 18. roku [...]

Kotlebova strana každým dňom ukazuje, čím v skutočnosti je

23.03.2016

Od volieb prešli len dva týždne a za tento krátky čas sa o politickom nováčikovi v parlamente Ľudovej strane – Naše Slovensko hovorilo a napísalo viac ako o samotnom víťazovi volieb. Za vysoký mediálny záujem môže z časti extrémistická ideológia tejto strany a v neposlednom rade aj spoločenské výčiny predstaviteľov tohto zoskupenia. Hneď v úvode si objasnime [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

ivanihnacak

Najpodivuhodnejšie na budúcnosti je predstava, že našu dobu budú nazývať staré zlaté časy. Ernest Miller Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 105363x
Priemerná čítanosť článkov: 5268x

Autor blogu

Kategórie