Založ si blog

Štrajkujúci učitelia a protestujúce zdravotné sestry nedosiahli absolútne nič

Zajtra tomu už bude mesiac, čo 2 % základných a stredných škôl vstúpilo do ostrého štrajku a zostali so zatvorenými dverami pre svojich žiakov. O týždeň na to skončilo so svojou prácou v nemocniciach v Prešove a Žiline aj niekoľko stoviek sestier. Od spomenutých obidvoch udalostí ubehlo niekoľko týždňov a pomaly prichádza čas bilancovania týchto dvoch nátlakových akcií.

Napriek tomu, že malá časť učiteľov protestovala dva týždne a následne do štrajku vstúpilo približne 500 vysokoškolských akademikov z 19 vysokých škôl, čo je počet zhruba len polovice zamestnancov jednej poriadnej univerzity na Slovensku, nedá sa povedať, že by išlo o masovú štrajkovú akciu, keďže drvivá časť zamestnancov slovenského školstva sa vôbec týchto akcií nezúčastnila.

Podobne je to aj pri zdravotných sestrách, kde sa hromadné výpovede týkali najmä len dvoch spomenutých nemocníc zo zhruba stovky nemocníc na Slovensku a v ktorých si výpoveď dala približne len štvrtina sestier. Z nemocníc tak odišla len tisícka sestier zo 43 tisíc všetkých zamestnaných sestier na Slovensku. Medzitým sa už niektoré stihli aj vrátiť späť do svojich nemocníc a manažmenty zdravotníckych zariadení prijali aj nový zdravotnícky personál.

Základnou požiadavkou sestier ale aj učiteľov bolo ich navýšenie platov. Keď ide o platy, dalo by sa očakávať zapojenie drvivej väčšiny zamestnancov, ktorých by sa mali týkať tieto nátlakové akcie, napriek tomu sa do tohto štrajku a protestu zamestnanci veľmi nehrnuli a do týchto dvoch akcií sa pridala len zjavná menšina pracujúcich v školstve a zdravotníctve.

Asi len ťažko môžeme konštatovať, že väčšina zamestnancov zamestnaných v týchto dvoch sektoroch je so svojimi platmi spokojná a požiadavka na vyššie platy by im nevzišla ani len na um. Skôr nízke zapojenie do týchto nátlakových akcií môžeme pripísať verejnému prekuknutiu politického pozadia štrajku učiteľov a protestu sestier so zjavným prepojením na súčasnú slovenskú opozíciu, ktorá jednomyseľne podporila obidve nátlakové akcie. Dokonca na kandidátke politického hnutia OĽANO-NOVA Igora Matoviča a Daniela Lipšica kandidujú viacerí predstavitelia protestujúcich zamestnancov. Napríklad na deviatom mieste kandiduje Miroslav Sopko,  učiteľ a viceprezident Slovenskej komory učiteľov, ktorá učiteľský štrajk aktívne podporila.  Celkovo na kandidátke OĽANO kandiduje osem pedagógov, zrejme len zhodou okolností sú takmer všetci občianski aktivisti. Pôvodne mala za toto politické hnutie kandidovať aj šéfka sesterských odborov Monika Kavecká, ktorá sa napokon po verejnom tlaku proti otvorenej politizácií odborového združenia tejto ambície vzdala, napriek tomu sa však miesto na Matovičovej kandidátke ušlo dvom ďalším zdravotným sestrám.

Preto sa nemožno čudovať nízkemu zapojeniu zamestnancov do štrajku učiteľov a protestu sestier, keď ich odborovým predákom skôr ako o riešenie stavu školstva a zdravotníctva na Slovensku išlo o skryté politikárčenie pred voľbami a snahu skresať preferencie vládnej strany a znechutiť voličov SMERu-SD ísť k volebným urnám. Presne to vystihol šéf Nových školských odborov a vedúci štrajkového výboru Ľudovít Sebelédi, ktorý povedal, že štrajk bude úspešný, ak preferencie SMERu klesnú o päť percent.

Napokon sa ukázalo, že rokovaním sa dá dosiahnuť viac, pretože najväčšie slovenské školské odborové združenie Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, ktorý sa do štrajku nezapojil, vyrokoval s vládou SR záväzok, že v nasledujúcom volebnom období sa zvýšia platy učiteľov o 25 %.

Dá sa teda konštatovať, že štrajkujúca Iniciatíva slovenských učiteľov nedosiahla nič a neštrajkujúce školské odbory dosiahli zvýšenie platov o jednu štvrtinu všetkým učiteľom na Slovensku, teda aj tým, ktorí ju neuznávajú a majú svoje „vlastné štrajkujúce odbory“, ktoré pre učiteľov nedosiahli absolútne nič a zdravotné sestry, ktoré si podali výpoveď, docielili v podstate len jediné, a to, že samých seba pripravili o prácu a z nej vyplývajúci plat. A tak na pomyselnej výplatnej páske bude svietiť sestrám v najbližších mesiacoch len veľká nula.

Prečo voliť Husára

06.04.2016

V sobotňajších voľbách o post primátora mesta Zlaté Moravce sa o Vašu dôveru uchádza PaedDr. Dušan Husár, riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Zlatých Moravciach a nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý kandiduje pod volebným číslom 3. Do volebného súboja o túto verejnú funkciu ho nominovala ako nestraníka najväčšia politická strana na [...]

Prečo voliť primátora

04.04.2016

Už túto sobotu Zlatomoravčania pristúpia po necelých dvoch rokoch k novej voľbe primátora svojho mesta potom, čo v tejto funkcii po odsudzujúcom právoplatnom rozsudku skončila Serafína Ostrihoňová. Doplňujúce voľby na primátorsky post mesta Zlaté Moravce sa budú konať v čase od 7:00 do 20:00. Volieb sa môžu zúčastniť všetci obyvatelia mesta po dovŕšení 18. roku [...]

Kotlebova strana každým dňom ukazuje, čím v skutočnosti je

23.03.2016

Od volieb prešli len dva týždne a za tento krátky čas sa o politickom nováčikovi v parlamente Ľudovej strane – Naše Slovensko hovorilo a napísalo viac ako o samotnom víťazovi volieb. Za vysoký mediálny záujem môže z časti extrémistická ideológia tejto strany a v neposlednom rade aj spoločenské výčiny predstaviteľov tohto zoskupenia. Hneď v úvode si objasnime [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

ivanihnacak

Najpodivuhodnejšie na budúcnosti je predstava, že našu dobu budú nazývať staré zlaté časy. Ernest Miller Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 105901x
Priemerná čítanosť článkov: 5295x

Autor blogu

Kategórie