Prečo voliť primátora

4. apríla 2016, ivanihnacak, Nezaradené Politika

túto sobotu Zlatomoravčania pristúpia po necelých dvoch rokoch k novej voľbe primátora svojho mesta potom, čo v tejto funkcii po odsudzujúcom právoplatnom rozsudku skončila Serafína Ostrihoňová. Doplňujúce voľby na primátorsky post mesta Zlaté Moravce sa budú konať v čase od 7:00 do 20:00. Volieb sa môžu zúčastniť všetci obyvatelia mesta po dovŕšení 18. roku veku, ak nie sú  pozbavení alebo obmedzení spôsobilosti na právne úkony, nevykonávajú trest odňatia slobody alebo nemajú zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany zdravia ľudí. Voliči si budú môcť vyberať z ôsmich kandidátov na túto funkciu.

V týchto dňoch v našom meste vrcholí predvolebná kampaň, keďže od štvrtka 7.4.2016 od 7:00 a počas volieb je v platnosti volebné moratórium a vykonávanie akejkoľvek volebnej kampane je zakázané.

Mnohí z nás Zlatomoravčanov vôbec pochybujú, či má zmysel zúčastniť sa týchto volieb. Počujeme reči, že primátor o ničom nerozhoduje, že bude nútený len splácať dlhy mesta. Avšak zo zákona a štatútu mesta primátorovi prislúchajú významné kompetencie. Sú to tieto nasledovné právomoci:

Navyše primátor je predstaviteľom mesta a jeho najvyšším výkonným orgánom. Zároveň je štatutárnym orgánom v majetkovoprávnych vzťahoch mesta a v pracovno-právnych vzťahoch zamestnancov mesta, v administratívno-právnych vzťahoch je správnym orgánom.

Dokonca primátor môže vetovať výkon uznesenia mestského zastupiteľstva, ak sa domnieva, že odporuje zákonu alebo je pre mesto Zlaté Moravce zjavne nevýhodné tak, že ho nepodpíše.

A čo sa týka mestského rozpočtu, ten je na tento rok prebytkový a predpokladá zisk v celkovej hodnote 10 000 eur. Dokonca na nasledujúce dva roky je plánovaná rezerva až po 100 000 eur.

Myslím, že uvedené argumenty sú dostatočné na to, aby presvedčili každého obyvateľa Zlatých Moraviec, ktorý sa môže zúčastniť týchto volieb, k využitiu svojho volebného práva, pristúpeniu k volebným urnám a odovzdaniu hlasu jednému z ôsmich kandidátov na primátora nášho mesta.