Založ si blog

Na Kotlebovej kandidátke sa stretli mečiarovci s neonacistami

V budúcoročných parlamentných voľbách sa o naše hlasy bude uchádzať aj politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Spomenutá strana bola zaregistrovaná na Ministerstve vnútra SR v roku 2000 pod pôvodným názvom Strana priateľov vína. V roku 2010 túto recesistickú mikrostranu ovládli ľudia okolo Mariana Kotlebu a neofašistického občianskeho združenia Slovenská pospolitosť a zmenili ju na stranu extrémnej pravice so súčasným názvom Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Jej predsedom a volebným lídrom pre nadchádzajúce parlamentné voľby je župan Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba. Začiatky jeho politickej kariéry sa spájajú s neofašistickým občianskym združením Slovenská pospolitosť, ktorej v rokoch 2003-2006 šéfoval vo funkcii s neskromným označením a fašistickým titulovaním „vodcu“. Toto občianske združenie dodnes vyvíja aktivity, pri ktorých oslavuje fašistický režim Slovenského štátu z rokov 1939-1945 a jeho predstaviteľov, verbálne útočí, vyvíja aktivity a šíri nenávisť voči Rómom, Maďarom, utečencom, moslimom, židom, homosexuálom, antifašistom, feministkám, liberálom, humanistom a ateistom.

Na jej pôde bola v roku 2005 založená politická strana Slovenská pospolitosť – národná strana (SP-NS) so symbolikou, názvom, programom a  vedením takmer totožným so spomenutým občianskym združením. O rok na to bola táto politická strana rozpustená Najvyšším súdom, keďže jej program, ktorý obsahoval zavedenie tzv. stavovskej demokracie – politického zriadenia fašistického Mussolliniho Talianska bol v rozpore s Ústavou SR.

Po stroskotaní projektu s SP-NS Kotleba v roku 2006 kandidoval do parlamentu na kandidačnej listine ďalšej neofašistickej strany, a to Slovenskej ľudovej strany hlásiacej sa odkazu totalitnej štátostrany Hlinkovej SĽS, ktorá vládla v Slovenskom klérofašistickom štáte. V parlamentných voľbách spred takmer desiatich rokov táto strana totálne prepadla a získala len 0,1 %.

Spočiatku Marian Kotleba kritizoval takmer všetko a všetkých – od Američanov, cez NATO a EÚ až po homosexuálov a „cigánskych parazitov“. Po volebnom neúspechu si uvedomil, že sa musí zamerať len na jedinú tému, ktorá by dokázala osloviť široké masy, tak si za svoj terč nenávisti vybral Rómov, o ktorých predpokladal, že ich nikto z väčšinovej spoločnosti nemá rád. A tak začal organizovať protirómske pochody po celom Slovensku.

Pod záštitou strany Ľudová strana – Naše Slovensko kandidoval vo voľbách v rokoch 2010 a 2012 do Národnej rady Slovenskej republiky. Jeho strana však získala len 1,33 a 1,58 %.

Prvý skutočný úspech mu priniesla až kandidatúra za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja v roku 2013, kde v prvom kole prekvapivo porazil kandidáta pravice Ľudovíta Kaníka a v druhom kole šokujúco kandidáta ľavice Vladimíra Maňku, ktorému na víťazstvo v prvom kole chýbalo len niekoľko desatín percenta.

A tak sa Marian Kotleba stal predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja. Bolo to prvýkrát v povojnovej histórií Slovenska, čo verejnú funkciu získal fašista. Od jeho zvolenia do spomenutej funkcie už ubehli dva roky.

Jeho „vládnutie“ v Banskobystrickom samosprávnom kraji je poznačené mnohými škandálmi. Konkrétne napríklad odmietol čerpať finančné prostriedky z fondov Európskej únie, čím odrezal od peňazí stredné školy, mnohé sociálne zariadenia a bez financií zostali aj cesty II. a III. triedy a mnohé rozvojové aktivity v kraji. Známe sú aj jeho mnohé konflikty s krajskými poslancami, ktorí ho kritizujú za jeho nekompetentné a autoritatívne riadenie kraja či extrémistické názory. Zviditeľnil sa aj tým, že regionálne noviny financované z peňazí daňových poplatníkov BBSK využíva na svoju osobnú propagáciu a šírenie svojich neznášanlivých postojov. Krajským poslancom v nich nedáva žiadny priestor na vyjadrenie vlastného názoru. Na Úrade BBSK zamestnal armádu vlastných straníkov a svoju rodinu – dvoch bratov a manželku, pričom mnohí novozamestnaní pracovníci BBSK a jeho organizácií mu musia odvádzať pätinu svojho platu mesačne, čo on nazýva „dobrovoľný príspevok“.

Zrejme už aj pre mnohých jeho voličov po planých nádejach o novej a lepšej politike prišlo kruté vytriezvenie, čím korešpondujú aj výsledky jeho strany ĽS-NS vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2014, kde získala len 1,73% a skončila tak hlboko pod hranicou zvoliteľnosti.

Najnovšie sa Marian Kotleba zviditeľnil tým, že odmietol podpísať granty z ministerstiev kultúry a zahraničných vecí pre Štúdio tanca a Bábkové divadlo na rázcestí, čím z jedným dôsledkov tohto konania bolo aj zrušenie medzinárodného festivalu Dni tanca.

Pred nedávnom sa župan BBSK vyfarbil, keď podal trestné oznámenie za šírenie sionizmu na organizátorov akcie, ktoré sa uskutočnilo pod oknami župného úradu v Banskej Bystrici. Podujatie malo za cieľ ukázať verejnosti príbeh statočnosti a odvahy Štefánie Lorándovej, ktorá zachránila stovky židovských utečencov. Spomenuté trestné oznámenie bolo len včera políciou odmietnuté.

V posledných dňoch sa zas banskobystrický župan zviditeľnil kandidačnou listinou svojej strany už s pozmenením názvom Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, čím sa táto strana narcisticky pomenovala po svojom samoľúbom volebnom lídrovi.

Pozrime si kandidátku Kotlebovej strany trochu podrobnejšie:

Popri volebnom lídrovi Marianovi Kotlebovi na kandidačnej listine sa nachádzajú viaceré zaujímavé mená, konkrétne.:

– asi najviac zaujme kandidatúra na 25. mieste niekdajšieho poslanca NR SR a jednej   z hviezd ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara docenta práva Jána Cupera, ktorý sa zviditeľnil svojou haváriou na aute pod vplyvom alkoholu. V minulosti bol aj obhajcom na súde exšéfa SIS Ivana Lexu, ktorý mal zorganizovať zavlečenie prezidentovho syna do zahraničia a rovnako bol aj obvinený z vraždy Róberta Remiáša,

– za Kotlebovu stranu kandiduje aj Rastislav Rogel, neonacistický spevák kapiel Krátky proces a Juden Mord, čo v preklade znamená smrť židom. V minulosti bol obžalovaný za trestné činy výtržníctva a podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd v súvislosti s útokom na bar Obluda v júli 2008. Pre svoju kandidatúru si zvolil číslo 44, ktoré je v neonacistickej symbolike používané ako skrytý odkaz na nacistické jednotky SS,

– za Kotlebovu stranu kandiduje aj Marián Mišún, bývalý mestský policajt, známy pálením vlajky Európskej únie, za svoje rasistické názory bol vylúčený z Matice slovenskej, je známy aj tým, že trénuje bojové umenia futbalových chuligánov a neonacistov,

– na 88. mieste kandiduje šéf neonacistickej polovojenskej neregistrovanej organizácie Akčná skupina Vzdor Slovensko Marián Magát, ktorý označuje nacistického vodcu Adolfa Hitlera za „mierotvorcu, skvelého ekonóma, rečníka a človeka so srdcom na správnom mieste“,

– na kandidátke ĽS-NS sa nachádza aj Eva Zelenayová, redaktorka nacionalistického postmečiaristického mesačníka Extra plus,

– za Kotlebovu stranu kandidujú aj viacerí členovia neofašistického občianskeho združenia Slovenská pospolitosť, konkrétne Andrej Medvecký a Michal Buchta,

– a ako správny slovenský národovec Marian Kotleba nezabudol ani na svoju rodinu, keďže za jeho stranu kandidujú aj jeho bratia Marek a Martin.

Aj keď kandidátka Ľudovej strany – Naše Slovensko vyzerá ako zlý vtip a niekomu možno pripomína skôr politickú hviezdnu rotu parafrázujúc označenie tých „najlepších“ z najhorších vystúpení v známej speváckej súťaži, bohužiaľ, je to krutá realita – do nášho parlamentu sa chcú dostať prívrženci Adolfa Hitlera spoločne s obdivovateľmi „zakladateľa“ novodobej slovenskej štátnosti Vladimíra Mečiara a ďalší „roduverní vlastenci“.

Prečo voliť Husára

06.04.2016

V sobotňajších voľbách o post primátora mesta Zlaté Moravce sa o Vašu dôveru uchádza PaedDr. Dušan Husár, riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Zlatých Moravciach a nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý kandiduje pod volebným číslom 3. Do volebného súboja o túto verejnú funkciu ho nominovala ako nestraníka najväčšia politická strana na [...]

Prečo voliť primátora

04.04.2016

Už túto sobotu Zlatomoravčania pristúpia po necelých dvoch rokoch k novej voľbe primátora svojho mesta potom, čo v tejto funkcii po odsudzujúcom právoplatnom rozsudku skončila Serafína Ostrihoňová. Doplňujúce voľby na primátorsky post mesta Zlaté Moravce sa budú konať v čase od 7:00 do 20:00. Volieb sa môžu zúčastniť všetci obyvatelia mesta po dovŕšení 18. roku [...]

Kotlebova strana každým dňom ukazuje, čím v skutočnosti je

23.03.2016

Od volieb prešli len dva týždne a za tento krátky čas sa o politickom nováčikovi v parlamente Ľudovej strane – Naše Slovensko hovorilo a napísalo viac ako o samotnom víťazovi volieb. Za vysoký mediálny záujem môže z časti extrémistická ideológia tejto strany a v neposlednom rade aj spoločenské výčiny predstaviteľov tohto zoskupenia. Hneď v úvode si objasnime [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

ivanihnacak

Najpodivuhodnejšie na budúcnosti je predstava, že našu dobu budú nazývať staré zlaté časy. Ernest Miller Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 105362x
Priemerná čítanosť článkov: 5268x

Autor blogu

Kategórie