Založ si blog

EKS ušetrilo desiatky miliónov

Je to už takmer rok, čo je elektronický kontraktačný systém (EKS) v ostrej prevádzke. Presne bol spustený aj so všetkými povinnosťami z toho vyplývajúcimi 1.2.2015. Skladá sa z troch subsystémov, a to elektronické trhovisko, dynamický nákupný systém a elektronická podpora procesov. Za ten čas EKS priniesol nielen pre štát nevídanú úsporu finančných prostriedkov. Čísla hovoria za všetko.

Na obstarávaniach cez uvedený systém za prvých osem mesiacov plnej prevádzky  sa ušetrilo takmer 32 miliónov eur, čím predstihlo všetky očakávania jeho zadávateľa Ministerstva vnútra SR. Kým pôvodná analýza hovorila, že trhovisko má potenciál usporiť za osem rokov 100 miliónov eur, aktuálny odhad úspor je už 300 miliónov eur.

Cez elektronické trhovisko sa obchoduje anonymne, čo znamená, že objednávateľ ponuky nie je známy pre žiadneho dodávateľa a rovnako ani objednávajúci nepozná žiadneho zo zúčastnených dodávateľov, čo v praxi znamená, že tento systém zabraňuje vopred dohovoreným dohodám trebárs medzi starostom a jeho dobrým kamarátom – podnikateľom, ktorý pre obec má niečo dodať za nejakú cenu, ktorá vôbec neprešla procesom obstarávania a je len vecou dohody, čo za koľko známy dodá pre obec. Spomenutý postup, ako môžeme vidieť na elektronickom trhovisku, absolútne zabraňuje vzniku korupčného a klientelistického prostredia a zároveň je vysoko transparentný, keďže verejnosť, obyčajní ľudia, môžu od prvej chvíle od zverejnenia ponuky vidieť celý proces elektronickej súťaže.

Na ponuku objednávateľa obstarať tovary, služby alebo stavebné práce môže reagovať nijak neobmedzený počet dodávateľov registrovaných na elektronickom trhovisku, ktorí obstarávaný tovar dodávajú, služby poskytujú alebo stavebné práce uskutočnujú. Prvotné vstupné ceny prejdú cez automatizovanú elektronickú aukciu v internetovom prostredí, kde každý z účastníkov tejto  e-aukcie môže neobmedzene znižovať ceny. Cena, ktorá vzíde zo súťaže ako najnižšia, sa stane automaticky záväzná pre dodávateľa, ktorý ju navrhol a následne je povinný zadaný predmet zákazky za vopred stanovených podmienok  dodať, poskytnúť alebo uskutočniť za sumu, ktorá nesmie byť vyššia ako cena vysúťažená na elektronickom trhovisku.

Zmluva medzi predávajúcim a kupujúcim vysúťažená cez EKS sa nepodpisuje medzi zmluvnými stranami fyzicky, ale ju uzatvára systém automaticky cez vopred zadané hodnoty objednávateľom a dodávateľom, čím sa zabraňuje akýmkoľvek voľným úvahám subjektov podpisujúcich kontrakt, ktoré by prostredníctvom zmluvných ustanovení mohli modifikovať zmluvu ekonomicky alebo kvantitatívne v prospech dodávateľa.

Tento štátny e-bay sú povinní používať nielen orgány štátu, ale všetky verejné subjekty, ktoré narábajú s verejnými finančnými prostriedkami, konkrétne napr. vyššie územné celky, obce a mestá ale aj subjekty nimi založené, zriadené, kontrolované alebo financované. V praxi sú to najmä školy, sociálne zariadenia či nemocnice. Možnosť využívania EKS však majú aj súkromní objednávatelia, ako sú napr. podnikatelia, čím je systém otvorený aj pre iné subjekty, ako tie, ktoré sú financované z peňazí daňových poplatníkov a môžu teda takto vlastné finančné prostriedky šetriť aj bežné firmy podnikajúce v trhovom prostredí.

Cez elektronické trhovisko sa môžu obstarávať tovary, služby alebo stavebné práce, ktoré sú bežne dostupné na trhu, teda tie, ktoré sa môžu dodať objednávajúcemu bez väčších úprav a predávajú sa v podobnom stave aj obyčajným spotrebiteľom na trhu.

Povinnosť pre verejné subjekty nakupovať cez EKS vzniká pre orgány štátu od 1 000 eur, pre ostatné inštitúcie od 5 000 eur za obstarávaný rovnaký druh tovarov, služieb alebo stavebných prác za jeden kalendárny rok.

Elektronický kontraktačný systém je prelomový nástroj v šetrení finančných prostriedkov daňových poplatníkov a v boji proti korupcii, ktorý je vysoko transparentný. Tento unikátny a inovatívny spôsob obstarávania zaviedlo Ministerstvo vnútra SR počas vlády Roberta Fica. Vládna exekutíva tým preukázala, že má skutočný záujem na efektívnom a šetrnom narábaní s peniazmi nás všetkých.

Tag:

Prečo voliť Husára

06.04.2016

V sobotňajších voľbách o post primátora mesta Zlaté Moravce sa o Vašu dôveru uchádza PaedDr. Dušan Husár, riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Zlatých Moravciach a nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý kandiduje pod volebným číslom 3. Do volebného súboja o túto verejnú funkciu ho nominovala ako nestraníka najväčšia politická strana na [...]

Prečo voliť primátora

04.04.2016

Už túto sobotu Zlatomoravčania pristúpia po necelých dvoch rokoch k novej voľbe primátora svojho mesta potom, čo v tejto funkcii po odsudzujúcom právoplatnom rozsudku skončila Serafína Ostrihoňová. Doplňujúce voľby na primátorsky post mesta Zlaté Moravce sa budú konať v čase od 7:00 do 20:00. Volieb sa môžu zúčastniť všetci obyvatelia mesta po dovŕšení 18. roku [...]

Kotlebova strana každým dňom ukazuje, čím v skutočnosti je

23.03.2016

Od volieb prešli len dva týždne a za tento krátky čas sa o politickom nováčikovi v parlamente Ľudovej strane – Naše Slovensko hovorilo a napísalo viac ako o samotnom víťazovi volieb. Za vysoký mediálny záujem môže z časti extrémistická ideológia tejto strany a v neposlednom rade aj spoločenské výčiny predstaviteľov tohto zoskupenia. Hneď v úvode si objasnime [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

ivanihnacak

Najpodivuhodnejšie na budúcnosti je predstava, že našu dobu budú nazývať staré zlaté časy. Ernest Miller Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 105950x
Priemerná čítanosť článkov: 5298x

Autor blogu

Kategórie