Založ si blog

Veľký pravicový povolebný zlepenec môže pochovať ekonomický sen Slovenska o prosperujúcej krajine

Slovenská ekonomika v súčasnosti smeruje k ekonomickým ukazovateľom, ktoré pre našu krajinu znamenajú dobrú ekonomickú perspektívu. Očakávania ekonómov hovoria za všetko. Už o tri roky má nezamestnanosť Slovákov klesnúť na 7,3 %, čo najmenej v novodobej histórií Slovenska. Platy majú stúpnuť o 17,6 % v priebehu štyroch rokov, čím priemerná mzda na Slovensku dosiahne úroveň 1 048 eur. Ročná inflácia, ktorá by mohla znehodnotiť rast platov, by sa mala nasledujúce štyri roky pohybovať iba v rozpätí od 0 až do 2 %.

Tieto dobré ekonomické vyhliadky môže Slovensko dosiahnuť len pri stabilnej a kompetentnej vláde. Pozitívne hospodárske výsledky našej krajiny môže ohroziť vznik vlády, v ktorej bude zastúpené množstvo malých pravicových strán. Pravicové neoliberálne a neokonzervatívne subjekty sa budú vedieť zhodnúť len na drastických ekonomických opatreniach, ako napr. zrušenie minimálnej mzdy, plošné dvíhanie daní, zvýšenie cestného mýta či spoplatnenie dennej formy vysokoškolského štúdia.

Popri tom pravicová koalícia odmietne akékoľvek prosociálne opatrenia a zlikviduje všetkých 30 opatrení z prvého a druhého sociálneho balíčka vrátane nižšej DPH na vybrané potraviny či cestovania vlakmi pre študentov a dôchodcov zadarmo. Zároveň odmietne realizáciu 10 opatrení z tretieho sociálneho balíčka, vrátane zavedenia 13. penzie pre slovenských dôchodcov či autobusov k vlakom zadarmo.

Ak sa k tomu všetkému pridá neschopnosť pravicového kabinetu dohodnúť sa na politických a ekonomických prioritách na nasledujúce štyri roky, ťažkopádne a zdĺhavé vyjednávania medzi jednotlivými pravicovými stranami v situáciách, ktoré si budú vyžadovať razantný postup či akcieschopné riešenia, napr. pri riešení migračnej krízy či vojny na Ukrajine, tak aj tie najlepšie ekonomické prognózy sa môžu ľahko stať minulosťou.

Pre Slovensko je nanajvýš dôležité mať v turbulentných časoch stabilnú a zodpovednú vládu, ktorá vie dynamicky a efektívne reagovať na rýchlo meniacu sa realitu nielen na Slovensku ale hlavne vo svete.

V minulosti sa pravicové vlády na Slovensku neslávne podpísali na obludnej privatizácií strategických štátnych podnikov za hlboko podhodnotené trhové ceny sprevádzané podozreniami z obrovskej korupcie, na vysokom zdražovaní energií či na drastickom zvyšovaní daní.

Pevne verím, že slovenskí voliči nemajú krátku politickú pamäť a nedopustia v blížiacich sa voľbách návrat veľkého pravicového zlepenca k moci, ktorý by pre našu krajinu a občanov znamenal len ďalšie ožobračovanie ľudí a ekonomickú stagnáciu Slovenska.

Prečo voliť Husára

06.04.2016

V sobotňajších voľbách o post primátora mesta Zlaté Moravce sa o Vašu dôveru uchádza PaedDr. Dušan Husár, riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Zlatých Moravciach a nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý kandiduje pod volebným číslom 3. Do volebného súboja o túto verejnú funkciu ho nominovala ako nestraníka najväčšia politická strana na [...]

Prečo voliť primátora

04.04.2016

Už túto sobotu Zlatomoravčania pristúpia po necelých dvoch rokoch k novej voľbe primátora svojho mesta potom, čo v tejto funkcii po odsudzujúcom právoplatnom rozsudku skončila Serafína Ostrihoňová. Doplňujúce voľby na primátorsky post mesta Zlaté Moravce sa budú konať v čase od 7:00 do 20:00. Volieb sa môžu zúčastniť všetci obyvatelia mesta po dovŕšení 18. roku [...]

Kotlebova strana každým dňom ukazuje, čím v skutočnosti je

23.03.2016

Od volieb prešli len dva týždne a za tento krátky čas sa o politickom nováčikovi v parlamente Ľudovej strane – Naše Slovensko hovorilo a napísalo viac ako o samotnom víťazovi volieb. Za vysoký mediálny záujem môže z časti extrémistická ideológia tejto strany a v neposlednom rade aj spoločenské výčiny predstaviteľov tohto zoskupenia. Hneď v úvode si objasnime [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

ivanihnacak

Najpodivuhodnejšie na budúcnosti je predstava, že našu dobu budú nazývať staré zlaté časy. Ernest Miller Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 105951x
Priemerná čítanosť článkov: 5298x

Autor blogu

Kategórie