Založ si blog

Slovensko sa stane stredobodom EÚ

Aspoň teda v druhom polroku 2016, keď našu krajinu čaká  polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie. Napriek tomu, že pre Slovensko ide o významnú reprezentatívnu a organizátorskú funkciu v rámci tejto európskej integračnej nadnárodnej organizácie,  o  Rade EÚ a v slovenskom predsedníctve v ňom vedia  slovenskí občania len veľmi málo.

Vzhľadom na podobné pomenovania Rada EÚ či Rada ministrov alebo skrátene len Rada, ktorý je tým istým názvom pre ten istý orgán EÚ, ktorý sa často zamieňa s inými inštitúciami Európskej únie ale aj s inými európskymi organizáciami. Najviac si ju však ľudia mýlia s Európskou radou, čo je iný orgán EÚ alebo Radou Európy, čo je zas iná medzinárodná organizácia.

Hneď na úvod si teda objasnime, že Rada EÚ je jedným z vrcholných orgánov tohto európskeho združenia štátov, ktorý zastupuje záujmy jednotlivých členských štátov EÚ. Jeho úlohou je:

  • spoločne s Európskym parlamentom prijímať európsku legislatívu – nariadenia a smernice,

  • koordinovať a zjednocovať spoločný postup členských krajín EÚ v rôznych politických oblastiach,

  • formulovať na základe uznesení spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ,

  • iniciovať poverením Európskej komisie rokovania o uzatvorení medzinárodnej zmluvy medzi EÚ a vonkajším štátom alebo medzinárodnou organizáciou,

  • schvaľovať rozpočet EÚ spoločne s Európskym parlamentom.

Na najvyššie schôdzky Rady jednotlivé krajiny vysielajú ministrov, ktorí zastupujú svoje vlády. Rada sa môže schádzať v desiatich formáciách, podľa toho aké témy prerokúva. Ak rokuje o finančných záležitostiach, európske vlády zastupujú ministri financií, ak diskutuje o životnom prostredí na Rade sa stretávajú členovia vlád zodpovední za životné prostredie. Tej ktorej Rade predsedá minister – zástupca predsedníckej krajiny. V tomto smere je jedinou výnimkou Rada pre zahraničné veci, ktorú vedie Vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

Práve predsedníctvo Rady EÚ bude záležitosťou, ktorú budú mať na starosti v budúci polrok naši ministri, pretože sme ďalšou krajinou v poradí, ktorá prevezme predsednícku stoličku v tejto európskej inštitúcií. Spomenuté predsedníctvo však nie je tvorené len jednou, a to predsedajúcou krajinou, pretože predsedníckej vláde pomáhajú predchádzajúca a budúca predsedajúca krajina. V našom prípade to bude Holandsko a Malta.

Každá jedna vláda predsedníckej krajiny si stanovuje priority, na ktoré sa počas svojho vedenia Rady EÚ plánuje upriamiť. Predbežné východiská programu slovenského predsedníctva sú tvorené nasledovnými piatymi bodmi:

  1. Únia zamestnanosti, rastu a konkurencieschopnosti,

  2. Únia príležitostí pre jej občanov,

  3. Energetická únia s perspektívnou klimatickou politikou,

  4. Únia slobody, bezpečnosti a spravodlivosti,

  5. Únia ako silný globálny aktér,

ktoré predstavujú strategický rámec pre tvorbu programu slovenského predsedníctva, ktorý vláda SR schváli v júni 2016. Cieľom uvedených východísk je identifikovať kľúčové tematické oblasti, ktoré budú rezonovať počas slovenského vedenia Rady EÚ.

Na solídne zvládnutie  nášho predsedníctva v Rade EÚ však potrebujeme silnú a stabilnú vládu, v ktorej jej jednotliví členovia si budú navzájom rozumieť, budú vedieť vzájomne spolupracovať a budú zdieľať spoločné politické hodnoty a rovnaký pohľad na riešenie najdôležitejších problémov, pretože vláda, ktorá chce byť dôveryhodná v očiach svojich európskych partnerov, musí hovoriť jednotným hlasom, zvlášť v takom významnom období, akým je spomenuté slovenské predsedníctvo v uvedenej inštitúcií, pretože v opačnom prípade, ak budú členovia vlády medzi sebou vo svojich postojoch súťažiť, ak si každá strana vo vláde bude robiť vlastnú politiku, ak ministri v medzirezortných oblastiach nenájdu spoločnú reč, tak si Slovenská republika v Rade EÚ urobí len poriadnu hanbu a strápni sa. Aby sa tento scenár nenaplnil Slovensko potrebuje vládu zloženú zo štandardných strán so silným mandátom od občanov. Len takáto vláda dokáže občanom Slovenska  poskytnúť európske garancie, že jej predsedníctvo v Rade EÚ bude pre všetkých obohatením a cenným prínosom, a to najmä v ťažkých časoch migračnej krízy a jednoty EÚ.

Ak Slovensko zvládne svoju úlohu v predsedníctve Rade EÚ kvalitne a zodpovedne, vytvára to podmienky a predpoklady pre zvýšenie vážnosti našej krajiny nielen v európskych ale aj medzinárodných štruktúrach a možnosti získania významných postov Slovákmi – nominantmi vlády SR v medzinárodných organizáciách, a to dokonca v najvýznamnejšom združení štátov na svete, akým nepochybne je Organizácia spojených národov.

Prečo voliť Husára

06.04.2016

V sobotňajších voľbách o post primátora mesta Zlaté Moravce sa o Vašu dôveru uchádza PaedDr. Dušan Husár, riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Zlatých Moravciach a nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý kandiduje pod volebným číslom 3. Do volebného súboja o túto verejnú funkciu ho nominovala ako nestraníka najväčšia politická strana na [...]

Prečo voliť primátora

04.04.2016

Už túto sobotu Zlatomoravčania pristúpia po necelých dvoch rokoch k novej voľbe primátora svojho mesta potom, čo v tejto funkcii po odsudzujúcom právoplatnom rozsudku skončila Serafína Ostrihoňová. Doplňujúce voľby na primátorsky post mesta Zlaté Moravce sa budú konať v čase od 7:00 do 20:00. Volieb sa môžu zúčastniť všetci obyvatelia mesta po dovŕšení 18. roku [...]

Kotlebova strana každým dňom ukazuje, čím v skutočnosti je

23.03.2016

Od volieb prešli len dva týždne a za tento krátky čas sa o politickom nováčikovi v parlamente Ľudovej strane – Naše Slovensko hovorilo a napísalo viac ako o samotnom víťazovi volieb. Za vysoký mediálny záujem môže z časti extrémistická ideológia tejto strany a v neposlednom rade aj spoločenské výčiny predstaviteľov tohto zoskupenia. Hneď v úvode si objasnime [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

ivanihnacak

Najpodivuhodnejšie na budúcnosti je predstava, že našu dobu budú nazývať staré zlaté časy. Ernest Miller Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 105960x
Priemerná čítanosť článkov: 5298x

Autor blogu

Kategórie