Založ si blog

Slovensko sa stáva obľúbeným miestom pre cudzincov z iných svetov

Mnohí z nás žijú v presvedčení, že Slovensko je jednou z najhorších krajín pre slušný a kvalitný život bežného smrteľníka. Len samá chudoba, nezamestnanosť, nízke platy, korupcia, zlodejiny, vraždy, kriminalita… Jednoducho, len samá hrôza. Tu je pár čísel, ktoré môžu poopraviť Vašu mienku o našej krajine.

  1. Slovensko je v EÚ za minulý rok lídrom v náraste počtu prenocovaní návštevníkov

V roku 2015 počet turistov, ktorí využili slovenské nocľahárne, vzrástol o viac ako 13 %. V medziročnom porovnaní narástol počet turistov na Slovensku o viac ako 16 %. Krásy Slovenska si minulý rok užívalo vyše 4,3 milióna turistov, čo je absolútny rekord v novodobých dejinách samostatného Slovenska. Dokonca minulý rok navštívilo našu krajinu o 100 % viac Číňanov ako rok predtým. Viac na:

 http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/384080-prijmy-z-turizmu-na-slovensku-prvykrat-prekrocili-dve-miliardy-eur/

  1. Zamestnanosť sa vrátila na predkrízovú úroveň

Trh práce ožil. Začína byť viac ponúk, ako je záujemcov. Zamestnanosť na celom Slovensku pokorila úroveň 2,4 milióna a stúpa posledných päť rokov. Naposledy bolo 2,4 milióna Slovákov zamestnaných pred krízou v roku 2008. Viac na:

http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/384569-pretlak-ponuk-kto-chce-robotu-si-najde/

  1. A v poklese nezamestnanosti sme druhí najlepší v EÚ

Miera nezamestnanosti na Slovensku v januári klesla na 10,3 % z decembrovej úrovne 10,6 %. Druhý najvýraznejší medziročný pokles nezamestnanosti bol v rámci krajín EÚ v januári evidovaný na Slovensku (z 12,3 % na 10,3 %). Percentuálny počet nezamestnaných v našej krajine za prvý mesiac tohto roku je rovný priemeru eurozóny – krajín platiacich eurom. Viac na:

http://ekonomika.sme.sk/c/20106009/pokles-nezamestnanosti-na-slovensku-bol-druhy-najvyraznejsi-v-unii.html

  1. Minimálna mzda rastie najrýchlejšie, ako kedykoľvek predtým

 Od nového roku je minimálna mzda rovná 405 eurám, oproti obdobiu spred dvoch rokov je to navýšenie najmenšieho možného platu o 53 eur, čo je najrýchlejší rast minimálnej mzdy v novodobej slovenskej ére. Viac na:

http://hnporadna.hnonline.sk/clanky/551970-rast-minimalnej-mzdy-potiahne-aj-dalsie-prijmy-az-o-desiatky-eur-mesacne

  1. A stúpajú aj celkové platy

 Platy Slovákov porastú aj tento rok. Ich priemerná hrubá mesačná mzda s najväčšou pravdepodobnosťou prvýkrát v histórii prekročí hranicu 900 eur a dosiahne úroveň až 910 eur. Peňaženky plnšie približne o tri percentá nám prinesie najmä opätovné naštartovanie ekonomického rastu spojené s tvorbou nových pracovných miest. Viac na:

http://dennik.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy/531240-rok-2016-priemerna-mzda-na-slovensku-pokori-900-eur

  1. Slovenská ekonomika ťahá ako švédska

 Rast hrubého domáceho produktu na Slovensku má byť tento rok na úrovni 3,2 %, čím sa slovenská ekonomika zaradí medzi šesticu najvýkonnejších v rámci EÚ. So šiestim miestom sa delí spoločne s ekonomikou Švédska. Viac na:

http://www.aktuality.sk/clanok/318512/9-najrychlejsie-rastucich-ekonomik-v-europe-slovensko-taha-ako-svedsko/

  1. Ceny klesajú už viac ako rok

 Aj keď z toho ekonómovia radosť nemajú, na Slovensku je už vyše rok záporná inflácia, čo znamená, že spotrebiteľské ceny klesajú. V decembri 2015 ceny klesli oproti obdobiu spred roka o 0,5 %. Pracujúci ľudia si tak za rovnaký plat môžu dovoliť kúpiť viac.

http://www.etrend.sk/ekonomika/ceny-klesaju-a-klesaju-slovensko-je-v-deflacii-viac-ako-rok.html

  1. Menej úmrtí na cestách

 Od roku 2013 zaznamenávame menej úmrtí pri dopravných nehodách, keď štatistiky klesli v počte obetí dopravných nehôd pod 300 ročne. Ku koncu minulého roka na slovenských cestách zahynulo menej než 250 ľudí.  Viac na:

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/378119-kalinak-uspechom-je-bezpecnost-na-cestach-aj-objasnenost-kriminality/

  1. Menší počet krádeží aut

 V roku 2015 polícia na Slovensku zaznamenala 1 931 krádeží áut. V 90. rokoch minulého storočia to jeden rok bolo aj viac ako 9 000. Viac na:

http://www.konzervativnyvyber.sk/v-minulom-roku-sa-stalo-na-slovensku-48-vrazd-za-socializmu-ich-bolo-viac/31891/

  1. Vyššia objasnenosť trestných činov

Za najväčší obrat a zvrat v oblasti odhaľovania kriminality sa dá považovať zvýšenie objasnenosti trestných činov v hlavnom meste, štandardne bývala okolo 20 percent, čím bol objasnený len každý piaty trestný čin, teraz čísla v štatistikách udávajú až  40 percentnú objasnenosť kriminálnych deliktov v Bratislave. Objasnenosť kriminality na Slovensku  je celkovo lepšia ako pred rokom 1989, keď bola slovenská spoločnosť prešpikovaná komunistickou tajnou políciou.  Viac na:

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/378119-kalinak-uspechom-je-bezpecnost-na-cestach-aj-objasnenost-kriminality/

  1. Menej vrážd ako za socializmu

Vo všeobecnosti sa tvrdí, že počas komunistických rokov bola na Slovensku vyššia bezpečnosť, ale aspoň v počte vrážd to neplatí, pretože ak porovnávame rok 1988, keď sa u nás stalo 76 vrážd, v roku 2015 to už bolo len 48 vrážd. Objasniť sa ich podarilo 32, čo je 66 %. Viac na:

http://www.konzervativnyvyber.sk/v-minulom-roku-sa-stalo-na-slovensku-48-vrazd-za-socializmu-ich-bolo-viac/31891/

  1. Nové investície za 1 miliardu eur

 Najbližšie roky na Slovensko zavítajú noví zahraniční investori. Britská automobilka plánuje v Nitre postaviť megazávod, ktorý má priamo a sprostredkovane cez subdodávateľov zamestnať v priebehu dvoch rokov až 15 000 ľudí. Viac na:

http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/377210-jaguar-slubuje-plat-1-225-eur/

Ďalší prichádzajúci investor mliekareň z britských ostrovov Midia Agro pri tom istom meste pod Zoborom v obci Čab plánuje spustiť výrobu v roku 2018 a vytvorí až 320 nových pracovných miest. Viac na:

http://ekonomika.sme.sk/c/20105092/nova-investicia-pri-nitre-zamestna-stovky-ludi.html

Do Banskej Bystrice zas ohlásila príchod spoločnosť RKN Global DW-LLC so sídlom v Spojených arabských emirátoch. V stredoslovenskej metropole si tak nájde prácu 1 238 ľudí. Viac na:

http://www.etrend.sk/ekonomika/banska-bystrica-ziskala-investiciu-za-89-milionov.html

Ako môžeme vidieť, Slovensko sa stáva doslova magnetom na zahraničné investície, čo pre Slovákov znamená viac práce za vyššie mzdy, pretože nájsť kvalitného zamestnanca za nízky plat sa môže stať za chvíľu pre zamestnávateľov ozajstným problémom.

Samozrejme nič nie je však úplne ružové a naša krajina má stále veľa problémov, na ktoré nesmieme zabúdať a ktoré je nutné riešiť, ak nechceme čo raz viac zaostávať za tými najvyspelejšími štátmi sveta. Slovensko sa v Indexe ľudského rozvoja zostaveného Organizáciou spojených národov v roku 2014 umiestnilo na 35. mieste spomedzi takmer 200 hodnotených krajín, čo je síce celkom slušné umiestnenie, ale stále je čo na Slovensku zlepšovať. Viac na:

http://www.aktuality.sk/clanok/262619/najlepsie-sa-zije-v-norsku-slovensko-patri-medzi-velmi-vyspele-krajiny/

Koniec-koncov za ekonomické a sociálne úspechy našej vlasti vďačíme najmä politickej stabilite, ktorá ak v budúcnosti nebude, môže slovenskej ekonomike a spoločnosti priniesť veľa problémov a ťažkostí.

Prečo voliť Husára

06.04.2016

V sobotňajších voľbách o post primátora mesta Zlaté Moravce sa o Vašu dôveru uchádza PaedDr. Dušan Husár, riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Zlatých Moravciach a nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý kandiduje pod volebným číslom 3. Do volebného súboja o túto verejnú funkciu ho nominovala ako nestraníka najväčšia politická strana na [...]

Prečo voliť primátora

04.04.2016

Už túto sobotu Zlatomoravčania pristúpia po necelých dvoch rokoch k novej voľbe primátora svojho mesta potom, čo v tejto funkcii po odsudzujúcom právoplatnom rozsudku skončila Serafína Ostrihoňová. Doplňujúce voľby na primátorsky post mesta Zlaté Moravce sa budú konať v čase od 7:00 do 20:00. Volieb sa môžu zúčastniť všetci obyvatelia mesta po dovŕšení 18. roku [...]

Kotlebova strana každým dňom ukazuje, čím v skutočnosti je

23.03.2016

Od volieb prešli len dva týždne a za tento krátky čas sa o politickom nováčikovi v parlamente Ľudovej strane – Naše Slovensko hovorilo a napísalo viac ako o samotnom víťazovi volieb. Za vysoký mediálny záujem môže z časti extrémistická ideológia tejto strany a v neposlednom rade aj spoločenské výčiny predstaviteľov tohto zoskupenia. Hneď v úvode si objasnime [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

ivanihnacak

Najpodivuhodnejšie na budúcnosti je predstava, že našu dobu budú nazývať staré zlaté časy. Ernest Miller Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 106224x
Priemerná čítanosť článkov: 5311x

Autor blogu

Kategórie